Jogurt naturalny to składnik każdej zdrowej i zbilansowanej diety. Nie dzieje się tak bez przyczyny, ponieważ jogurt jest produktem łączącym w sobie doskonałe właściwości odżywcze i niską kaloryczność. Dzięki zawartości bakterii, poprawiających funkcjonowanie układu pokarmowego, jogurt pozwala zwalczyć wiele przykrych dolegliwości jelitowych.
Co zawdzięczamy bakteriom jogurtowym?
Tajemniczym składnikiem jogurtu są bakterie jogurtowe, którym zawdzięczamy jego prozdrowotne właściwości. To dzięki nim jogurt naturalny doskonale wpływa na odbudowę flory bakteryjnej jelit i ma właściwości probiotyczne. Obecność bakterii probiotycznych sprawia, że jogurt jest lepiej przyswajalny niż mleko w przypadku osób cierpiących na alergie pokarmowe. Jest sycący i odżywczy, dlatego może stanowić idealne uzupełnienie diety osób starszych, dzieci, oraz osób odchudzających się. Warto spożywać jogurty naturalne regularnie, ponieważ ze względu na obecność żywych kultur bakterii wzmacniają one system trawienny poprzez wspomaganie flory bakteryjnej jelit, obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają odporność organizmu a także opóźniają procesy starzenia. Jogurt naturalny jest remedium na wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak: biegunki, zatrucia pokarmowe, wzdęcia, zaparcia oraz wszystkie nieprzyjemne skutki antybiotykoterapii.
Prawdziwy naturalny jogurt powinien zawierać tylko dwa składniki, czyli mleko i bakterie jogurtowe bez żadnych składników dodatkowych. Taki jogurt gwarantuje działanie probiotyczne. Jogurty oferowane w sprzedaży często zawierają substancje żelujące i konserwanty, dlatego warto przygotowywać jogurt samodzielnie w domu. Prostota składu prawdziwego naturalnego jogurtu jest też atutem dla osób chcących odżywiać się naturalnie i ekologicznie.